“Yatırımcıların Ankara’ya ilgi göstermesi için çok iyi bir planlamaya ihtiyacımız var”
YATSİAD Başkanı Yıldıray Yoldar, gelişmişlik ve rekabetçilik sıralamasında Türkiye ikincisi olan Ankara’nın, tüm ilçeleriyle yatırıma uygun bir kent olduğunu söyledi. Yoldar, “Yatırımcıların Ankara’ya ilgi görmesi içinse çok iyi bir planlamaya ihtiyacımız var” dedi.
Başkent Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin her bölgesinde yatırımların artmasına ve ulusal ekonomik politikalarının oluşturulmasına katkıda bulunmak amacıyla kurulan YATSİAD, çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Yatırımcı ve Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Yıldıray Yoldar, yatırımın önemini benimsemiş iş adamlarının ortak sesi olma hedefiyle yola çıktıklarını, aradan geçen bir yılda önemli mesafe kat ettiklerini söyledi. Ankara odaklı çalışmalarında, Başkent’in 25 ilçesinin de yatırıma uygun olduğunu gördüklerini ifade eden Yoldar, “Fakat maalesef ilçelerle ilgili güncel veriler ve çok iyi bir planlama olduğunu söylemek zor” dedi.
Veriler, Araştırmalar Çok Eski
Bunun yalnızca Ankara’nın değil, diğer tüm illerin genel sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Yoldar, şöyle devam etti:
“Ülkemizde illerin ve bölgelerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasını tespit etmek üzere en son 2011 yılında bir araştırma yapılmış. Bu araştırmaya göre Ankara gelişmişlik sıralamasında Türkiye’de ikinci sırada bulunuyor. Yine Başkent rekabetçilik sıralamasında da ilk ikide yer alıyor. Ancak veriler güncel değil ve ilçe bazında da sağlıklı bir araştırma bulunmuyor. Halbu ki yerli ve yabancı yatırımı için bölgelerin sosyo ekonomik yapıları çok önemli. Güncel araştırmalar, iyi bir planlamanın olmadığı yerler, yatırıma uygun olsa dahi bu fırsatı kaçırabiliyor. Bunun en bariz örneği ise Ankara’da yaşanıyor.”
Önce Planlama, Sonra Teşvik Desteği
YATSİAD Başkanı Yıldıray Yoldar, Ankara’nın her bölgesinin yatırıma uygun olmasına karşın, tüm ilçelerinin aynı oranda gelişemediğine işaret etti. Yoldar, “Bizim beklentimiz kentin tüm bölgelerinin sosyo ekonomik gelişmişlik düzeylerinin tespit edilerek gruplandırılması, hangi ilçede hangi sektörlerde yatırım ve üretim yapılabileceğinin net bir şekilde ortaya konulması, elde edilecek sağlıklı veriler doğrulusunda da kapsamlı bir planlama yapılmasıdır. Bu planlamayla birlikte özellikle geri kalmış ilçelerimizde yatırım ve üretimin devlet teşviki ile desteklenmesi son derece yerinde olacaktır” diye konuştu.